Hakkarili Yazar ve Tiyatrocu Abdullah Demiralp’ın ilk kitabı olan Bir Yaşam Kuşak Bin Değer isimli biyografi kitabı Hakkari’de yaşayan ve hayatını kaybeden kanaat önderleri, renkli simaları, tanınınmış şahsiyetleri ve topluma mal olan insanları hayat hikayeleri yer alıyor.
Sitav yayınlarında basımı yapılan kitap Taş Kırtasiyesinde satışa çıktı. Yazan Demiralp yazdığı kitapla ile ilgili şunları ifade etti.
‘’ Değerli okurlarım. Hakkâri’de doğdum ve bu yaşa kadar Hakkâri’de yasadım. Sırf Hakkâri’de halkı gülsün, mutlu olsun diye ailemin "tiyatro karın doyurmuyor’ ’Eleştirilerine kulak asmadan mücadele ettim.
Hakkari kültürü yozlaşıyor. Eskiden iki metre kar altında ve kemik kıran soğuklardan insanlar kol kola girip, türküler bağırarak 5 km yürüyüp gelini almaya giderdi. Şimdilerde ise son model araçlarla gidiIiyor.70'li, 80'Ii yıllarda Hakkâri halkı evlerinin kapısının kilitlemeden giderdi. Berçelan yaylalarına
Şimdilerde ise kimsenin kimseye güveni kalmadı.
Bu şehre kim çivi çaktıysa hep sevindim ve saygı duydum. Aylardır kaybettiğimiz değerleri sosyal medyada paylaşıyorum. Bu sizden yoğun bir ilgi gördü. Sözlü destanlarla büyüdük ve böyle gelişti kültürümüz. Dengbejler klamlar okudu. Yaşlılar Çiroklar anlattı.
Ben bu değerleri yazmasam, her büyük hatıralarını sadece
Kendi ailesine bırakacaktı. Zor zamanlarda ve kötü bir coğrafyada yasamış, az para ile kalabalık bir aile yönetmiş bu değerleri bıraktığı izler bence tarih olmalı.
Ağalara ve aşiret büyüklerine gelince; onları da isteyerek yazdım, neden ? Çünkü kişisel öfkeleri ve ilişkileri bir de rant elde etme savaşları yüzünden çok kan akıtabilirlerdi ama aşiret liderleri ve ağalar hep sulhtan ve halkın huzur, zenginlik istikrarında yanaydı. Büyüğümüze saygı duymazsak ve bıraktığı insancıl değerlere sahip çıkmazsak iyi ve birleşik bir toplum yapısına sahip olamayız.
Yaşayan değerleri neden yazdığıma gelince : çoğu iş adamı ve varlıklı ama siz de görüyorsunuz ki ‘’ sadece ve hep ben kazayım , ben yiyeyim gerisi umurumda değil. ’düşüncesinde değiller. Sofraları hep açık Gençleri istihdam ediyor, okuyan öğrencilerimize maddi destekte bulunuyor.
Taziye evi, okul vb eksikleri gidermek için kesenin ağzını açıyorlar. İsteseler Hakkari’yi tek edebilir ve yatırımlarını büyükşehirlere yapabilirler. Biz Ertoşi’sinden Pinyanişi’sine büyük bir aileyiz. İsteseydim şiir, deneme, öykü ya da roman yazabilirdim.
Ama ben bir biyografi kitabıyla yazarlığa ilk adımımı attım. İlk kitabımda gelenekçi bir yapı üstlendim ve milliyetçi davranıp, sadece Hakkari’yi ve Hakkarilileri yazarak ulusal çapta kitabımın okunma gerçeğini manipüle ettim. Bu sadece Hakkari’ye has bir yapıt. Nereden geldiğimizi bile ve değerlerine sahip çıkan bir toplum içindir. Mürekkep işçiliğim.
Kitapta elbette unuttuklarım da var. Aslında unutmadım başka yapıtları da eklemeyi düşünüyorum. Birilerini ya da bir şeyleri eksik vurgulamışsam affınıza sığınır ve saygılarımı sunarım. ’dedi. Hakkarihabertv.com