Hakkari belediyesi önce şehiriçi alt ve üst çalışmalar yaparak güzel bir iş çıkarttı. Şimdi ilimizde mevcut 15 mahallede yol yapımı ve asfalt çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar devam ederken değerli dostum ve başarılı reisimiz Cüneyt EPCİM’den bir isteğimiz daha olacak.
İlimizin çeşitli muhitlerinde plansız ve bakıma muhtaç mezarlıklarımız var. Yıllar önce başıboş hayvanların cirit attığı mekanlardı mezarlıklarımız. Hayvancılık tükenince bu sorun da kendiliğinden yok oldu.
Tüm mezarlıklarımızın acilen bakıma ihtiyacı var. Tel örgü veya duvar ile korunmaya alınmalı. Her mezarlıkta bir su şebekesi veya çeşme olmalı. Mezarlık yolu genişletilmeli ve asfaltlanmalıdır. Bazı mezarlıklarımıza kışın araçlar girememektedir.
Mezarlıkların korunması hakkındaki kanunda belediyeler muhtarlarla işbirliği içerisinde mezarlıkların etrafını duvarla çevirmek, ağaçlandırıp çiçeklendirmek ve gerekli her türlü bakım ve onarımı yaparak korumak zorundadırlar.
Bu önemli konuyu Belediye Başkanı Cüneyt EPCİM ile konuştum. Mütevazi başkan yine kendisine yakışan açıklamayı yaptı; “Biz Hakkari’yi yeniden imar ettik. Hiç yapılmayanları yaptık. Şuan mevcut 15 mahallemizde yol ve asfalt çalışmalarımızı yürütüyoruz. Mezarlıklarımız manevi değerlerimizdir. En kısa zamanda mevcut tüm mezarlıklarımızda çalışma başlatarak gerekli hassasiyeti göstereceğiz. “
Bu arada belediyemizden bir beklentimiz daha var. Belediye bünyesinde mezarlıklar müdürlüğü birimi kurulmalıdır. Batı illerinde defin işlerinde ve cenaze taşımada belediyeler sorumluluk üstlenir 15 yıldır Ankara Keçiören Belediyesinde cenaze işlerine bakan değerli ağabeyim, can dostum Zeki Noyan bu konuda şunları söylüyor; “Belediye olarak Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde yer alan cenaze hizmetleri birimimiz var. Evde vefat gerçekleştiğinde belediyemizin 24 saat açık olan telefon hattı var.
Bize bildirildiğinde birimimiz doktoru eve giderek ölüm belgesi düzenleyip cenaze yakınına teslim eder ve birim görevlilerimiz cenazenin nakli için araç tahsisini de hemen gerçekleştirir. Taziye evlerinde ise belediyemiz tarafından üç gün için masa, sandalye ve çadır tahsisi yapılır.
İlk gün su böreği gönderilir. Belediyemiz din hizmetleri görevlileri söz konusu taziye evlerini ziyaret ederek taziye evinde kuran okurlar. Mezarlıklarda yapılacak definler için talep edenlere cenaze yakınlarını götürüp getirecek otobüs, minibüs servis araçları tahsis edilir.
Ücret alınmadan yıkanır, kefenlenir. Merkezdeki mezarlıklarda gün boyunca muhtelif olarak farklı yerlerde kurulan ses yayın cihazlarından Kuran-ı Kerim okunur ve Türkçe meali verilir.”..
Elbette Ankara ve İzmir’i Hakkari ile kıyaslayamayız. Şehirleşme adına her konuda geri kaldığımız gibi mezarlıklarımız hususunda da ciddi eksiklerimiz ve ihmallerimiz mevcuttur. Hepimizin son durağı olan mezarlıklarımıza hep birlikte, sadece belediyeye yüklenerek değil sahip çıkmak zorundayız.
Bu arada mevcut mezarlıklarımızda çok ciddi yer sorunu da var. Yine önerim olacak; Hakkari merkezde geniş bir alan üzerinde ŞEHİR MEZARLIĞI projesini hayata geçirmeliyiz. Orada her aile parça halinde yetecek kadar arsa alımına girmelidir.
Önemli günlerde ve her Cuma akşamı hepimiz mezarlıklara akın ediyoruz. Bu konu okunup unutulmamalı ve herkes bu işin takipçisi olmalıdır.