Bu haftaki konuğumuz TFF Van Bölge Müdürü Sayın Fatih TEKBUDAK bizleri kırmayarak ilk kez bir söyleyişe katılan sayın müdürümüze sonsuz teşekkür eder. Van ilimizde yaşanan büyük depremden dolayı başta Van halkının Van spor camiasının ve Sayın Fatih beyin acısını paylaştığımızı yüce ALLAH’TAN bir daha böyle acıların yaşanmaması dileğiyle söyleşimize başlıyoruz.
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU BÖLGE MÜDÜRÜ FATİH TEKBUDAK
Sayın TEKBUDAK Hoş geldiniz
Merhaba Arkadaşlar,
Öncelikle bu cesaretli ve destekleyici girişiminiz için sizleri gönülden kutluyor, Van’dan, Hakkâri’ye kucak dolusu selamlar gönderiyorum.
Van 1957 doğumluyum, İlk Okul, Orta Okul ve Lise Eğitimimi Van’da tamamladıktan sonra Yüksek Öğrenimimi Ankara İlinde tamamladım. Meslek olarak Matematik Öğretmeniyim, ancak; Öğretmenlik mesleğini çeşitli nedenlerle yapmak kısmet olmadı. 25 Yıl Van’da Toprak su-Toprak İskân ve Köy Hizmetleri İl ve Bölge Müdürlüklerinde İdari ve Mali İşlerde Yöneticilik ve Eğitim Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra 2003 yılında Türkiye Futbol Federasyonu’na geçtim.
Spor camiası içindeki geçmişinizi ve bulunduğunuz görevleri anlatır mısınız?
Futbol Yöneticiliği her zaman gönlümde yatan Aslan oldu. Bu nedenle de TFF’ de görev almayı çok istedim ve Yüce Allah’ım bana bu görevi nasip ve kısmet etti. Spor Camiası içerisinde bir fiil görev almam, 1994 yılında başladı, Vanspor Kulübünün Türkiye 1.Ligine çıktığı yıl Vanspor Taraftarlar Derneğini arkadaşlarımla birlikte kurarak, Vanspor Taraftarlarının daha Organize, daha düzenli ve takımına daha olumlu ve daha çok destek veren bir Taraftar topluluğu olması için çaba sarf ettik. Bu konuda çok başarılı olduğumuzu da söyleyebilirim. Van’dan Türkiye’nin en uzak noktalarına dahi (Çanakkale, İzmir v.b) Taraftarlarımızı göndererek hem takımımıza destek verdik, hem de İlimizi en güzel şekilde temsil etmeye çalıştık. Vansporun 1.Lig’de ve 2.Lig’de oynadığı yıllarda Yönetim Kurulu Üyeliği, Dernek Başkanlığı görevlerinde bulundum, Çocukluk ve Gençlik dönemimde de Futbol oynamak en büyük hobimdi ve orta saha mevkiinde iyi bir elemandım.
TFF bölge müdürü olarak, bölge futbol camiası hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
-2003 yılında başlayan Bölge Müdürlüğü görevim de dokuz yıllık bir süreyi geride bırakıyorum. Bu süre içerisinde yaşadığım en büyük mutluluk, Göreve başladığımda Amatör Kümede Futbol Oynayan Belediye Van Spor Kulübünün Türkiye 3.Ligine ve 2.Lig’e yükselmesi ile Takıma Şampiyonluk Kupasını Sayın Federasyon Başkanımız adına verdiğim gün olmuştur. Bu mutluluğu Hakkâri, Muş ve Bitlis İllerimizde de yaşamayı çok isterdim. Ancak; Kulüp yapılanmasındaki eksiklik ve hatalar, Kulüplerimizin istikrarı ve başarıyı yakalamasının önünde “Duvar” gibi durmaya devam etmekte, bu nedenle de her yıl başladığımız yere geri dönmekteyiz.
Bölge olarak, başarıyı yakalamak ve Profesyonel Liglerde Top oynamak istiyorsak, Kulüp Kurumsal yapısını kesinlikle oluşturmak ve başarıyı kişiler üzerinden değil, kurumsal altyapı üzerinden yakalamaya çalışmalıyız diye düşünüyorum. Camia olarak, geçtiğimiz yıllarda yapılan hataları gözden geçirerek, bu hataları tekrardan yapmamaya ve Futbol’da başarıya ulaşma konusunda aylık, günlük plânlar yapma yerine, uzun süreli ve birkaç yılı kapsayan plânlamalar yapmanın ve Futbol’un öncelikle bir sabır ve emek işi olduğunu asla unutmamalıyız. Bununla ilgili olarak önümüzde sayısız iyi ve kötü örnekler bulunmaktadır. Temeli, hedefi, kriterleri ve ilkeleri olmayan girişimlerin kısa sürede balon gibi söndüğü ve kaybolup gittiği unutulmamalıdır.
Hakkâri futboluna olan bakışınız nedir?
Hakkâri İlimizde’de geçtiğimiz yıllarda, yukarıda genel olarak bahsettiğim sıkıntıları yaşadık, bundan sonraki dönemde istikrar sağlanabilir ve Kurumsal yapılar oluşturulabilirse başarının gelmemesi mümkün değil. Kulüplerimiz öncelikle Kulüp İdari ve Fiziki altyapısını oluşturmalı, Teknik yapılanmasını çok iyi yapmalıdır. İşin içerisinde olan İdari ve Teknik kişilerin yaptıkları işi sevmesi ve özveri göstermesi gerekiyor. Bizim hedef kitlemiz Çocuklar ve Gençler olduğuna göre, onlara daha iyi imkânlar sunmak, Futbol Eğitimlerini en iyi şekilde yaptırmak ve bunun için çaba göstermek biz büyüklerin asli görevimiz.
Anne-Babaların bizlere Spor’cu olarak yetiştirilmesi amacıyla teslim ettikleri evlatlarına, bizlerin de kendi çocuklarımız gibi özen göstermemizin gerektiğine inananlardanım. Hakkâri’de Bayan Futbolu konusunda önemli bir aşama kaydettik, Hakkâri Gücü Bayan Futbol Takımımız 2011-2012 Sezonu’nda “Kadınlar 2.Liginde” tarihi bir başarıya imza attı. 1.Lig’e çıkmayı, son müsabakada kaybettiler. Ancak; Kadın Futbol’u konusunda Bölgemizin gururu olan Hakkâri İlimizin bu başarılı gidişi devam ettirerek daha yukarılara taşıması ve “Kadınlar 1.Ligine” yükselmesi önümüzdeki yıllar içinde tüm Hakkârili hemşerilerimizin hedefi olmalı diye düşünüyorum. Hakkâri’den yetiştirdiğimiz ve halen U-19 Miili Takımının As Futbolcularından olan Emine DEMİR, U-15 Milli Takım Futbolcusu olan Kader DOĞAN, Futbola gönül veren diğer Kızlarımız için de en güzel bir Örnek olmalıdır. Bu anlamda, Bayan Futboluna öncülük ederek önemli destek sağlayan Hakkâri Gücü Bayan Futbol Takımımızı başarılarından dolayı tebrik ediyorum.
Sizce Hakkâri futbol camiasının temel sorunlar nedir ve çözüm önerileriniz nelerdir?
-Hakkâri, Van, Bitlis ve Muş bu 4 İlimizde’de sorunlar yaklaşık olarak aynı ve ortak hastalık gibi. Hastalığın tedavisi ve reçetesi de elbette bizler de. Yukarıda genel olarak bahsetmeye çalıştığım sıkıntılar devam ettiği sürece, futbol da başarılı olmanın mümkün olamayacağını düşünüyorum. Eğer Profesyonel Futbol ve Profesyonel Takım bir İl için hedef se, oyunu kurallarına göre oynayarak ve diğer olumlu örnekleri de kendimize örnek alarak Başarıya ulaşabiliriz. Futbol’da başarılı olan Ülke ve Kulüplere baktığımızda onların işlerini İdari ve Teknik olarak çok iyi yaptıklarını görüyoruz. İyi bir Kulüp yapılanması ve iyi bir Teknik Kadro başarının temel anahtarıdır.
2011-2012 sezonu ilimiz amatör futbol ligini ne kadar takip edebildiniz, bu yıl ki amatör ligimizle ilgili düşünceleriniz nelerdir?
VAN HALKININ ACISI BİZİMDE ACIMIZDIR.
2011-2012 Sezonu maalesef bizim açımızdan kayıp bir yıl olmuştur. Van’da yaşanan Deprem Felaketi ve içinde bulunduğumuz olağanüstü durum nedeniyle Bölge Müdürlüğü olarak faaliyetlerimize bir süre ara vermek zorunda kaldık. Daha sonra 6 ay süreyle Konteyner’de faaliyetlerimizi devam ettirmeye gayret ettik. Bir haftadan beri Bölge Müdürlüğümüz Hizmet Binasını kullanmaya başladık.
Tabii ki bu süre zarfında sınırlı bir şekilde ve Diyarbakır ve Erzurum Bölge Müdürlüklerimizin de katkıları ile Kulüplerimize yardımcı olmaya çalıştık. 2011 – 2012 Sezonu’nda Van’da Futbol Faaliyetleri askıya alındı, sadece Muş, Bitlis ve Hakkâri İllerimizde Amatör Müsabakalar ve BAL Ligi Müsabakaları oynandı.
Müsabakaları takip etme şansımız çok fazla olamadı ama yinede elimizden geldiğince sorunlara müdahale ederek ve Liglerin sorunsuz bir şekilde oynanması hususunda çalışmalarımızı yaptık. Çok ağır geçen Kış şartlarında Hakkâri ve Muş illerimizde Efes Futsal Ligini oynattık. Hakkâri de 10, Muş’ta 12 takımın katılımıyla ve bu illerimizde ilk kez yapılan Efes Futsal Ligi, Hakkâri İlimizde maalesef gerekli ilgiyi görmedi, ancak; Muş’ta katılım ve müsabakaların oynanması konusunda bir sıkıntı yaşamadık.
Aslında Hakkâri şartları
na çok uygun bir Spor olan Futsala neden ilgi gösterilmediğini de anlayamadık. Van’da yaşanan Deprem öncesinde, Ekim 2011 ayında Van Edremit İlçesinde, Van Valiliği ile birlikte Organize ettiğimiz “Plaj Futbol Turnuvasına” ilk kez Hakkâri’den de bir takımın katılımını sağladık, böylece Hakkâri İlimizin de Plaj Futbolu ile tanışmasına bir zemin hazırladık. Haziran-Temmuz 2012 aylarında Van ve Bitlis İllerimizde 3 Plaj Futbol Etabını yapmaya hazırlanmaktayız. Bu etaplara Hakkâri İlimizden de takımların katılması ve Hakkâri’yi Plaj Futbolunda temsil etmeleri en büyük dileğimizdir. Hakkâri İlimizde 2011-2012 Sezonunda oynanan Amatör müsabakalar sonunda oynanan baraj müsabakasını kazanan Zap Spor takımı, önümüzdeki sezon da Hakkâri yi temsil etmeye hak kazanmıştır. Kendilerini tekrar kutluyorum.
HERKES İÇİN FUTBOL HAKKARİ ŞEHİR STADYUMU----PLAJ FUTBOL TAKIMI
TFF olarak ilimizdeki tesis sorununa genel bakışınız ve çözüme yönelik plan ve projeleriniz var mı, varsa nelerdir?
Hakkâri İlimizde yıllardır yaşanmakta olan Futbol Saha’sı sorunu, geçtiğimiz yıl Sayın Valimizin desteğiyle çözüldü. Şimdi Hakkâri’de Sentetik zeminli yüksek standartlı bir Futbol Sahası var, bu Saha’nın tek başına Hakkâri’nin ihtiyaçlarına cevap vermesi zor, arazi konusundaki çalışmalar sonuç verdiği takdirde İl’de kısa zamanda bir futbol sahasının daha yapılacağı kanaatindeyim. Futbol Federasyonu olarak bizim Tesis yapma gibi bir görevimiz olma-
Dığandan dolayı, bu konuda bir çalışmamız da bulunmamaktadır. Hakkâri’de Tesis Arazisi konusu çözüldüğünde, İl’in daha fazla Spor Tesislerine sahip
Olacağına inanıyorum.
Gençlik gelişim ligleri ve Akademi ligleri ilimizde daha doğrusu bölgemizde neden yapılmıyor?
Bölgesel Gençlik Geliştirme Ligleri Bölgemizde 2010 – 2011 Sezonunda 4 İlimizin katılımıyla 13 Kulüp ve 26 Takımla yapılmıştı. U-14 ve U-15 Ligleri olarak düzenlediğimiz ve bir Sezon boyunca oynatılan BGG Ligleri, Kulüpler le yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir sonraki sezon devam ettirilememiştir. Aslında
Bu Liglerin devamı sağlanabilirse Bölgemiz Futboluna çok büyük bir katkı sağlayacağı asla tartışılmaz. Kulüp olma kriterlerini yerine getirecek Kulüplerle,
Bölgesel Gençlik Geliştirme Ligleri’nin oynatılması halinde birkaç yıl içerisinde Bölge Futbolu’nun büyük aşama ve ilerleme kaydedeceğine inanmaktayım.
BAL ligi ve Zap spor hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
-Bölgesel Amatör Lig, Profesyonel olmanın meşakkatli yolu, başarılı olmak için idari, teknik, fiziki ve mali yönden hazır olmak çok önemli, bu kriterler hazır olduktan sonra başarılı olmamak mümkün değil diye düşünüyorum. Zap Spor’un ve diğer 3 Kulübümüz ün’de başarılı olmalarını diliyorum.
Spor camiası içinde olduğunuz süre içinde unutamadığınız bir anınızı bizle paylaşır mısınız?
Spor Camiası içerisinde bulunduğum süre içerisinde acı-tatlı bir çok anı yaşadım. 2007 yılında Van-Gevaş İlçesinde yaptığımız, Türkiye’nin İlk “İlk Futbol Köyü” organizasyonumuz ve onun Mimarı Rahmetli Hocamız Gündüz Tekin ONAY’I unutmak mümkün değil. UEFA’dan Teşekkür Belgesi aldığımız bu Organizasyon, Ülkemizde her yıl yapılmakta olan Erkek ve Kız Futbol Köyleri’nin başlangıç noktası olmuştur.
Hakkâri futbol camiasına ne gibi önerileriniz olacak?
Hakkâri’de Futbol’un içerisinde yer alan tüm arkadaşlarımıza ve paydaşlarımıza, bir arkadaş ve dost olarak tavsiyem; Futbol Faaliyetlerini yaparken,
Günü kurtarmanın bize hiçbir şey kazandırmayacağının bilincinde olarak, mutlak surette kalıcı olacak şeyler yapmanın, çabası içerisinde olmak gerektiğini unutmamalıyız. Hakkâri de Futbolun Gelişmesini yürekten istiyorsak, İdari ve Teknik Yapılanma ile Altyapı Liglerine, Bayan Futbolu’na, Salon Futbolu (Futsal), Plaj Futbolu gibi Organizasyonlara destek vermeli, teşvik etmeli hepsinden önemlisi de birbirimizi sevmeliyiz.
Görev Süreleri içerisinde her zaman yanımızda olan Hakkâri Valimiz Sayın Muammer TÜRKER’E, Vali Yardımcısı Sayın Önder BOZKURT’A, GHSİM İl Müdürü Sayın Reşit GÜLDAL’, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Hakkâri Şube Başkanlığına, Hakkâri İl Hakem Kurulu Başkanlığına ve isimlerini sayamadığım tüm arkadaş ve paydaşlarımıza kalbi teşekkürlerimi aracılığınızla sunmak istiyorum.
Bu sütunlardan görüş ve düşüncelerimi anlatma imkân ve fırsatı sağlayan Hakkâri Haber Tv ve değerli çalışanları ile Sn. Murat TAŞ ve Sn.Necmi GÜLDAL’ çok teşekkür ederim.