Önceki Hakkâri Belediye Başkanı Kayyum Cüneyt Epcim tarafından kurulması ve açılması düşünülen Sanat Sokağı, Başkanın seçimleri kaybetmesinin ardından rafa kaldırıldı.
Türkiye genelinde çoğu yerlerde açılan ve insanların bir araya gelip çay içmek, muhabbet etmek ve çeşitli sosyal etkinlikler için düşünülen sanat sokağının ilk çıkış yeri olarak İzmir gösterilmektedir.
Bu ad ile adı geçen sokak bir canlılık kazanır sokağın her iki yanında kafeler, çay ocakları, küçük butik dükkânlarla gelenlere hizmet sunulmakta ve burada çalışan insanlar evlerine ekmek götürmekteler.
Önceki Kayyum Belediye Başkanı Cüneyt Epcim ilimizde düşünülen Sanat Sokağı için girişimlerde bulunmuş ve şimdiki Belediye dükkânlarına giden sokağın “Sanat Sokağına” dönüştürülmesi ve burada arsa sahiplerinden olan İsmail Akar’ın da arsasını bir nevi hibe durumuna sokarak sokağın isminin annelerinin adı olan “Mukaddes Akar Sanat Sokağı” olarak adlandırılmasını istemişti.
Keza burada bizzat Başkan Cüneyt Epcim’in yerinde görerek ve gerekli hazırlıklara başlanması kararından sonra çalışmalar hız kazanmıştı. “Alternatif Cadde” olarak basında yer alan bu cadde ne yazık ki daha sonraki zamanlarda bu karardan vazgeçilmişti.
Sanat Sokağı, Belediye Dükkânlarında bulunan 80’e yakın esnafın üzerinde bulunduğu çıkmaz sokak durumundaki bu yerde her iki yandaki dükkânlarla 110 esnafımızın imdadına yetişecektir.
Konu üzerinde görüştüğümüz Belediye Dükkânları kiracılarından Enter Kurt “Gözden uzak olduğumuz için bizlere çok az müşteri gelmektedir. Dükkân kirasını çıkartamayanlar ve hatta günlük siftah yapmayan arkadaşlarımız var. Böyle bir proje olursa biz de çoluk çocuğumuza ekmek götüreceğiz.” Dedi.
Esnaflardan A.Cebbar Kurt ise “Dükkânımız diğer arkadaşlara göre daha işlek. Biz sokağın başında bulunmamıza rağmen çoğu kez dükkânlarımızı sabahtan açmamıza rağmen gün boyu iki elin parmak sayısınca müşteri bulamıyoruz.” “Sanat Sokağı bu sokak olursa hem bir hareketlilik gelir ve hem de bizler müşteriye kavuşuruz” diye konuştu.
Şehir İmar planında olmasına rağmen yıllardır açılamayan bu sokağımızın açılmasını ve Bulvar Caddesine alternatif bir yol olarak düşünülmesini istiyor halkımız. Burada hizmete girecek onlarca dükkândan esnaflarımız kazanç elde edebilecekleri gibi kira artışları da dengede olacaktır.
Çıkmaz sokak durumu bile olsa Cumhuriyet Caddesinden 100 metrelik bir ara sokak sağlı sollu dükkânlarıyla Hakkâri’de işsizliğe önemli bir darbe vurur Sanat Sokağı durumuna geçerse.
Vali ve Belediye Başkan Vekilimiz Sayın İdris Akbıyık buraları gezip ve yetkililerden bilgi alması durumunda bu sokağın bir an önce hizmete gireceğine olan inançlarının tam olduğunu söyleyen sokak esnafı bu müjdeyi sabırsızlıkla beklediklerini duyurdular.
Gerekli destek ve yapılacak çalışmalarla burası çok şirin ve hoş bir sokak durumuna pekâlâ dönüşebilir.
Sanat Sokağı da diyeceğimiz bu sokağın onlarca ters şemsiye ve birkaç butik dükkân, çay ocağı ve kafelerle Hakkâri’ye ayrı bir canlılık kazandıracaktır.
İşsizliğin bu kadar yoğun olduğu ve memur kenti durumundaki Hakkâri’de bu tip çalışmalar ve projeler her zaman göze gelecek ve ilgi görecektir.
Biz de buradaki esnafın sesine derman olacaksak ve böyle bir çalışmanın yapılmasına vesile olacaksak kendimizi mutlu addedeceğiz.
Vali ve Belediye Başkan Vekili Sayın İdris Akbıyık’tan konunun üzerinde hassasiyetle durmasını ve gerekli çalışmaları başlatmasını istiyoruz.