İbrahim AÇAR (eğitimci)

İbrahim AÇAR (eğitimci)

İŞİN ÖZÜ

İŞİN ÖZÜ

İhtiyaçlar silsilesi ve her şeyin bir anda yok olması. Karışık bir ruh hali… Bunu da anlayamamak , ne zor olsa gerek. değişim seninle başlar. Değişim kendi çaban ile alacağın destek ile taçlanır. Alacağın eğitim seni değiştirmekte bir başlangıç olacaktır.  Bir insan DEĞİŞİR Hakkâri DEĞİŞİR prensibi ile.

Birilerini değiştirmek mi doğrudur yoksa onu olduğu gibi kabul etmek mi doğrudur? Galiba zor bir soru oldu. Çünkü göreceli bir konudan söz ediyoruz. Galiba uygun olan yerinde ve zamanında müdahalelerde bulunmaktır. Ama incitmeden, yermeden, kırmadan vs. Karşınızdaki kişinin size olan kan bağı mesafesini önemsemeden bunları dikkate almadan sırf insan olduğu için yerinde ve zamanında davranmak önem kazanmaktadır. Aile bireylerine iyi başkasına ise kötü davranmak çok da hoş olmasa gerek.

Yazı daha çok değişim, kabullenme ve etkileme kavramları açısından ele alınmalıdır.

DEĞİŞİM;

  • Yaşam biçimi
  • Hayata bakış açısı
  • Aldığınız eğitim düzeyi
  • Aldığınız destek türü
  • Aile yapınız gibi etmenler sonucunda gerçekleşir. Zor ve uzun bir süreçtir. Bazen hayal kırıkları ile sonuçlanır ve değişmezsiniz, değişemezsiniz.

Çevreniz, aile bireyleriniz, arkadaşlarınız değişmenizi bekler ancak bu pek mümkün görülmez. Zamanla kırarsınız ve üzersiniz. Aynaya bakıp sadece iç çekersiniz. Aslında değişmeniz gerektiğini bilirsiniz ama kendinizle baş edemezsiniz. Sonuçta hüsran yaşarsınız.

DEĞİŞİME uğrayın!

Kabullenme;

  • İyi niyet
  • Kişilik yapısı
  • Yakın çevre
  • Beklentiler
  • İçinde bulunulan mevcut durum gibi etmenler tarafından belirlenmektedir. Kişi ailesinin ve çevresinin yapacaklarını kabullenme içgüdüsüne sahiptir. Bunun doğru olmadığını bilse dahi kendini bu duygudan alamaz ve hep kabullenme özelliği gösterir. Tabi bunun doğruluğu tartışmaya açıktır. Beklenti içerisinde olan kişi karşı tarafın yapacağı hataları görmezden gelme eğilimi gösterir. Bu da tartışmaya açıktır. Arada menfaat söz konusudur.

Etkileme;

  • DEĞİŞİM
  • Kabullenme
  • Eğitim düzeyi
  • Statü
  • Gösterilen davranış türleri
  • Ekonomik durum
  • Giyim ve kuşam gibi durumlar tarafından belirlenir. Olumlu yönde DEĞİŞİRSEN etkilersin aksi durumda bu etkileme olumsuz olacaktır. Statün yerinde ve bunun ekonomik bir getirisi varsa etkileme gücün artacaktır. Eğitim düzeyi çevre koşullarına göre üst düzey ise etkilememen imkânsızdır. Kişi giyim kuşamı ile karşılanır, fikirleri ve düşünceleri ile uğurlanır…

Hayat bir DEĞİŞİM, kabullenme ve etkileme döngüsü ile devam etmektedir. Değiştiğin kadar varsın, kabullendiğin kadar anlayışlısın ve etkilediğin kadar örneksin… İşin özü budur.

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 12967 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim AÇAR (eğitimci) Arşivi

OKURYAZARLIK SADECE BU MU?

10 Mart 2023 Cuma 14:02

DÜNYA ÇOCUK KALSA

24 Şubat 2023 Cuma 09:36

BİR BABANIN KIZINA SESLENİŞİ!

22 Ocak 2023 Pazar 09:52

ŞAHESER

11 Ocak 2023 Çarşamba 10:05

BAZEN HAYIR DENMELİ

16 Aralık 2022 Cuma 10:06

ÇAYDANLIK ÖRNEĞİ

30 Kasım 2022 Çarşamba 10:02

İNSAN YETİŞTİRMEK

16 Kasım 2022 Çarşamba 09:46

BAK VE GÖR

02 Kasım 2022 Çarşamba 10:59

EN İYİLERİN GÖZÜNDEN

19 Ekim 2022 Çarşamba 09:56

OKUYORUM ANLAMIYORUM

30 Eylül 2022 Cuma 09:24