Türkiye 31 Mart 2019 Pazar günü sandık başına gitti. Yerel seçimler için yapılan bu seçimler daha önceki seçimlerden çok farklı ve bir o kadar sert geçti. Neticede Türkiye’deki 30’u Büyükşehir, 51’i il, 922’si ilçe ve 396 belde olmak üzere Türkiye genelinde 1399 Belediye Başkanlıkları yeni sahiplerini buldu.
İttifakların yapıldığı, birçok ilde ittifakta yer alan partilerin diğer ittifak adayı için aday çıkarmadıkları ve aday gösterilen kişiyi desteklediklerini ve bazılarının kazanıp ve bazılarının da kaybettiği bir seçime şahit olduk.
Seçimden sonra ittifakta yer alan partiler ve yer almayan partiler seçimlerin kazananı olduğunu, karşı tarafın seçimi kaybettiğini gerek parti sözcüleri ve gerekse parti başkanları tarafından dile getirildi.
Her iki tarafın kazanamayacağı, kazanan bir tarafın olacağı bile bile herkes kazanma yönünden kendisine bir pay çıkararak bu seçimin galibi olduğunu iddia ediyorlar.
Gerçek ne peki!
İktidar tarafından bakıldığında 25 yıldır ellerinde olan Ankara ve İstanbul gibi büyükşehir belediye başkanlıklarını küçük farklılıklar da olsa kaybetmişlerdir.
Bunun yanında 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerdeki oy oranını artırmış, CHP’den Zonguldak, Sinop ve Giresun’u ve HDP’nden de Ağrı, Şırnak ve Bitlis Belediye başkanlıklarını almıştır.
17 yıllık iktidarlarının kimi yerlerde kibir ve kimi yerlerde kendini beğenmişlik ve halka tepeden bakan anlayışları sonucu gerçek bir başarı sağlayamamış ve her ne kadar seçimlerden birinci parti çıkılmışsa da gerçek bir zafer yakalanamamıştır.
Ak Partinin seçilmiş belediye başkanları Ankara’da Melih Gökçek ve İstanbul’da Kadri Topbaş’ın görevden alınmaları çare olmamış ve CHP 25 aradan sonra ilk kez ittifak yaptığı İYİ Parti ve dışarıdan HDP’nin desteği ile Ankara ve İstanbul gibi Türkiye’nin iki mega kentinin Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını az oy farkla bile olsa kazanmışlardır.
Bunun yanı sıra Adana’yı MHP’den ve Antalya’yı da Ak Partiden keza HDP’in desteğiyle Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını kazanmışlardır.
Oy oranı olarak 24 Haziran 2018 seçimlerdeki oranı ancak tutturabilmiş İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da hiçbir varlık gösterememiştir.
MHP gerek oy ve gerekse kazandığı belediye başkanlıklarıyla yükselişe geçmiş ancak Adana ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlıklarını Millet İttifakının CHP adaylarına kaptırmıştır.
HDP her ne kadar batıda ve özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Adana ile Mersin’den aday çıkartmasalar da buralarda Millet İttifakının adaylarına yönelmiş ve kazanmalarına önemli katkılar sunmuştur. Doğuda Bitlis, Ağrı ve Şırnak Belediye Başkanlıklarını Ak Partiye, Tunceli Belediye başkanlığı ise TKP’ne kaptırmıştır. İlk kez Kars ilinden Belediye Başkanlığını kazanmış Türkiye genelinde 3 büyükşehir ve 5 il olmak üzere 8 ilde Belediye başkanlıklarını kazanmış ve oy oranını %4’ler düzeyine indirmiştir.
TKP (Türkiye Komünist Partisi) ilk kez Türkiye’de bir belediye başkanlığını Tunceli’de kazanmıştır.
Diğer siyasi partiler hiçbir varlık gösterememiş ve Türkiye’de hiçbir belediye başkanlıklarını kazanamamışlardır.
DSP’den büyük umutlarla aday olan ve adı Şişli ile anılan Mustafa Sarıgül Şişli’de hüsranı yaşamış ve seçimi kazanamamıştır.
Tüm bunlara baktığımızda bu seçimin gerçek kazananının Türkiye gerçeği olduğu ortadadır.
Bu kadar sert ve tansiyonların, hakaretlerin tavan yaptığı bir seçim sonrasında müfteri birkaç olay dışında (ne yazık ki dört vatandaşımız hayatını kaybetmiş, onlarca vatandaşımız da yaralanmıştır) daha büyük ölümcül olaylar olmamış ve Türkiye seçimini tamamlamıştır.
Şimdi yapılan itirazlar değerlendirilecek ve bir iki güne kadar YSK Türkiye’deki kesin seçim sonuçlarını açıklayacaktır.
Seçmen kararını vermiş, artık vaat ve söz dönemi sona ermiş ve şimdi icraat vakti gelmiştir.
Ne dersiniz “Mart’ın sonu bahar” diyenler bu millete baharı yaşatacaklar mı?
Onu da zaman bize gösterecek.
Seçilmiş tüm belediye başkanlarına başarılar diliyoruz.