İbrahim AÇAR (eğitimci)

İbrahim AÇAR (eğitimci)

ELEŞTİRİDE ÜSLUP SORUNU

ELEŞTİRİDE ÜSLUP SORUNU

Başarının sırrı tecrübede saklıdır.Uzun süre yapılan işin kişide bıraktığı başarı hissi onun tecrübelenmesini sağlamaktadır.Tecrübe kişinin çevresi ile etkileşimini olumlu yönde etkilemelidir.Görüşlere saygı duyan ve önemseyen bir role üstlenmesini gerekli kılar.

Tecrübe,eleştiriyi kabul etmeyi de gerektirir.Ancak yapıcı olan eleştiriyi kabul etmeyi gerektirir.Yıkıcı,zarar verici,küçük düşürücü,kişiye hiçbir değer katmayan eleştirinin kimseye bir katkısı olmayacaktır.Hatta bu tür eleştirinin,eleştiri yapan kişiye de en ufak bir katkısı olmayacaktır.

 Seviyesi iyi ayarlanmış,kişinin yararına olacak,saygı ve sevgi sınırları içerisinde eleştiri yapabilmek bizlere daha çok yakışacaktır.

 Birçok insan eleştiride bulunmayı hakaret etmek ile karıştırmaktadır. Bu şekilde davranmak kişinin daha da itici olmasına sebep olmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır.

İstemez misiniz,eleştirinizin birinin hayatına dokunmasına ve onun olumlu yönde değişmesine,bence bu daha iyi olacaktır.Belki yapacağınız olumlu bir eleştiri nesilden nesile geçecek ve bir toplumun hayatına ve değişmesine olanak sağlayacaktır.

Eğitim ve öğretim dönemi iki yarıyıldan ibarettir.Bir eğitmen olarak her yarıyılın sonunda değerli öğrencilerime beni eleştirmeleri için fırsat vermekteyim.

Ancak yapacakları eleştirilerin öncesinde öğretmen ve öğrenci ilişkisine dikkat etmelerini ve değer katacak şekilde eleştirilerde bulunmaları konusunda tenkit etmekteyim.

Bu şekilde davranmamın nedeni eksik,yanlış ve aksayan yönlerimi ortaya çıkarmak ve her yarıyıl kendimi güncellemek istememdir.Bu sayede başkasının gözünden kendimi görme fırsatı da yakalamış oluyorum.

 Bu durumun değerli öğrencilerim tarafından da desteklendiğini görmek bana mutluluk vermektedir.Ve bu etkinlik sonucunda gerçektende birbirinden değerli görüşlerin ortaya çıktığını belirtmek isterim.Korkmadan,kızmadan,yargılamadan,olduğu gibi.

 Bu davranış türü kazan kazan modeline uygun bir davranış türüdür.Çünkü bu sayede eleştiri dozunu yakalayan,nasıl konuşması gerektiğini bilen ve özgüven sahibi bireyler yetişirken,ben de eksik ve aksayan yönlerimin farkına varıp bu yönlerimi güncelleme fırsatı bulmaktayım.

  Eleştiri yapmak adaleti sağlamak ile eş değer kabul edilebilir.Fırsat ve imkan yaratma sürecidir.Katkıda bulunma ve değişimi başlatma sürecidir.

Daha ilerlemek ve yararlı olanı tespit etmek için bir başlangıçtır.Yerinde saymamaktır.Uzun soluklu olmaktır.Hep daha ilerisini ve iyisini hayal etmektir.Birinden yardım talep etmektir.Hep aynaya bakmak yerine size ayna olacak kişilerden destek almaktır.Çekinmeden ve korku duymadan bunu yapmaktır.

 O halde şimdi sorayım,eleştirmeye ve eleştirilmeye hazır mısınız?

Cevabınız evet ise,bu işe en yakın çevrenizden başlayabilirsiniz.Sürece size yakın olan arkadaşınıza bir soru sorarak başlayabilirsiniz.

Mesela:"Benim hakkımda ne düşünüyorsun ya da düşünüyorsunuz" gibi bir soru ile başlayabilirsiniz.Ancak sabırlı olun çünkü eleştiriyi kabul etmek de bir erdemdir.

Eleştirileri aldıktan sonra değişme sürecinin de başlaması gerekir.Aksi takdirde eleştiriler yerini bulamayacaktır.Daha uygar daha sabırlı ve daha katlanabilir bir yaşam için eleştiriyi ve eleştirilmeyi göze alınız.Bu sizi daha mutlu edecektir.Ancak hakaret etmeden,kişiliğe saldırmadan,haddi aşmadan ve başkasına

katkıda bulunabileceğinizi hatırlayarak daha ılımlı bir neslin ortaya çıkmasını sağlayabiliriz. Yıkıcı ve yapıcı eleştiriye birkaç örnek vererek yazıyı sonlandıralım:

A)Yıkıcı eleştiri örnekleri

-Yalan söyleme

-Sen bu işi yapamıyorsun

-Sınavı kazanamazsın

-Sen hiçbir işe yaramıyorsun

-Bence sen bu işi boşver

-Karaktere ya da kişinin çevresine yönelik hakaretler vb.

B)Yapıcı eleştiri örnekleri

(Şimdi yıkıcı eleştirileri yapıcı eleştiri haline getirelim)

-Doğruyu söylemek sana daha çok yakışır.

-Gayret gösterir ve işi planlarsan bu işi başarabilirsin.

-Başarılı olabileceğin birçok fırsat karşına çıkacaktır çünkü sen değerlisin.

-Hakaret etmek sana hiç yakışmıyor,buna hakkın yok ve bu bizlere hiçbir şey kazandırmayacaktır vb.

 

Bu yazı toplam 9928 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim AÇAR (eğitimci) Arşivi

OKURYAZARLIK SADECE BU MU?

10 Mart 2023 Cuma 14:02

DÜNYA ÇOCUK KALSA

24 Şubat 2023 Cuma 09:36

BİR BABANIN KIZINA SESLENİŞİ!

22 Ocak 2023 Pazar 09:52

ŞAHESER

11 Ocak 2023 Çarşamba 10:05

BAZEN HAYIR DENMELİ

16 Aralık 2022 Cuma 10:06

ÇAYDANLIK ÖRNEĞİ

30 Kasım 2022 Çarşamba 10:02

İNSAN YETİŞTİRMEK

16 Kasım 2022 Çarşamba 09:46

BAK VE GÖR

02 Kasım 2022 Çarşamba 10:59

EN İYİLERİN GÖZÜNDEN

19 Ekim 2022 Çarşamba 09:56

OKUYORUM ANLAMIYORUM

30 Eylül 2022 Cuma 09:24