Geçen haftaki yazımızda Hakkâri’deki genç girişimci kardeşimizin krize inat yaptığı bir hizmeti okurlara anlatmıştık. Bu hafta da buna benzer ama bu genç girişimci arkadaşımızdan çok önce Hakkâri’de bir ilke imza atarak yaptığı hizmeti okurlara aktaracağım.
Hamit Tekin adındaki bu kardeşimiz de Hakkârili olup yıllar yılı kendi ilinde birçok dalda çalışmış, elektrik ustası olup yıllarca çoğu haneye ve inşaatlara elektrik döşemiş ve daha sonra da Hakkâri’de ilk kez toz şekerinde küp şeker üretim tesisini açmıştı.
Araştırıcı, sorgulayıcı ve girişimci bir ruha sahip olan iş adamı kardeşimiz yine Hakkâri’de olmayan ve büyük bir eksiklik olarak görülen Düğün Salonu açma fikrine ve eylemine odaklanarak bu hususta ne yapabilirim arayışına gider.
Merzan Mahallesinde 1500 m2’lik bir arsa satın alır. Proje hazırlayarak ve tamamen kendi öz kaynaklarından bir milyona yakın bir para harcayarak Hakkâri’ye ilk kez bir düğün salonunu “Nergiz Düğün Salonu”nu kazandırır.
1050 m2 düğün salonunda aynı anda 800 kişi oturabilmekte, orta yerde halay ve oyunlar oynanabilmekte, bunun yanı sıra gelin hazırlama odası, bay ve bayan wc’ler, çay ocağı mutfak ve mescitten oluşan ilk katın altında yine aynı anda 550 kişinin yemek yiyebileceği yemekhaneyi de buna ekler alt kata.
Açılışını geçen yıl yapan Nergiz Düğün Salonumuz Sümbül Dağı manzaralı, havadar, aydınlık ve ferah bir ortamda müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Bu hizmetin içinde orkestra ve sanatçılar, çay hizmeti, yemek hizmeti dâhil gözüküyor.
Birkaç kez tanıdıkların düğünleri ve etkinler nedeniyle gittiğim Nergiz Düğün Salonuna en son geçen hafta gittim.
Kızımın nişanı nedeniyle tuttuğumuz bu mekânda davetlikleri beklerken işletme sahibi dost Hamit Tekin ile hasbıhal etme şansını bulduk.
Konuşmamızda Hamit Tekin’e bir dokunduk ama bin ah peş peşe geldi.
“Aziz Hocam. Yazılarınızı zevkle ve ilgiyle izliyorum. Ama bir güne bir gün Hakkâri’deki bu ilk düğün salonumuzun durumu nasıl, ne yapıyor, hizmeti ne durumda, sıkıntısı var mı diye sormanızı ve bir çayımı içmenizi istemiştim.”
Nasip bu günmüş deyip söze girdi.
“Hocam Hakkâri’deki Düğün Salonu eksikliğini görüp bu konuda bir adım atmayı ve önemli gördüğüm bu eksikliği kısmen de olsa gidermeyi düşünmüştüm.
Yıllardır ticaret ve esnaflığın içersindeyim. Yılların birikimini ve çokta borçlanarak bir milyona yakın bir meblağı harcayarak bu yeri aldım ve üzerine şu gördüğünüz düğün salonunun projesini hazırlayarak inşasına başladım. Hamdolsun geçen yıl yani 2017 yılında faaliyete geçirdim.
Hakkâri halkının kendi çocuğunun kız ve oğlunun nişan ve düğününü böyle kapalı ve temiz bir ortamda ve fazla bir ücrette ödemeden mutlu günlerini kutlayacaklarını düşünmüştüm.
Hamdolsun talepler var. Ama görüyorsunuz nerede açık bir alan var ise ve her okulun bahçesi düğün yeri olmuş durumda.
Yani bunlar bana rakipmiş gibi gösterilmekte ve taleplerin çoğu o yönlere kaymaktadır. Lakin bunların çevreye verdiği ses kirliliğini anlatmama gerek yok sanırım. Düğün sahipleri dışında tüm bu yerlere yakın evleri bulunan halkımız çok rahatsız olmakta, buralarda yenen yemeklerde ise hijyen kurallarının olduğu söylenememektedir.
Burada ayda elektrik parası olarak binleri bulan bir meblağı Vedaşa ödemekteyim. Ayrıca 15 kişiye iş istihdamı sağlamış durumdayım. Ve gerçek vergi mükellefi olup vergimi de kuruşuna kadar ödemekteyim.
Düğün salonumda verdiğimiz yemeği de hesaba katarsak yan dallarıyla birlikte onlarca insan buradan ekmeğini kazanmış durumdadır.
Keşke benim dışında birkaç işadamımız daha Hakkâri’ye birkaç tane Düğün Salonunu açıp bu halkın hizmetine sunsa. Hem Hakkâri modern düğün salonlarına kavuşmuş olur ve hem de artık modası geçmiş ve çağdışı sayılabilecek kırda ve sokak ile okul önlerindeki kalabalık, şamata ve aşırı ses kirliliğinin önüne geçilmiş olur. Bu sayede onlarca insanda kalıcı iş bularak evine ekmek götürür.
Ama düğün salonlarının aşırı maliyeti ve Hakkâri’de henüz yerleşmemiş olan buralarda düğün yapma geleneği yerleşmediği için çoğu iş adamımız bu riski göze alamıyor ve bu teşebbüste bulunamıyorlar.
Hakkâri’deki tek düğün salonunun sahibi olarak şunu söylüyorum. Dışarıda düğün yapanlara bir şey demiyorum. Vatandaşın tercihi. Ama bunu yaparken çevreye verdiği zarar ve rahatsızlığı göz önüne alırlarsa haftada yedi gün bu hizmetimizin devam ettiğini hatırlatarak mutlaka kendilerine destek ve yardımda bulunabileceğim.
Burayı açarken aşırı bir kazancı ve fahiş bir fiyatı hiçbir zaman düşünmedim. Burayı ben açmışsam bile buranın asıl sahibi Hakkâri’de yaşayan halktır. Gelen vatandaşı kırmadığım gibi bu mutlu günlerinde bizim de tuzumuz olması hasebiyle hep makul bir fiyat verdim ve makul bir fiyatta anlaştık. Ama dışarıdan buranın lüks ve fiyatının pahalı olduğu dillendirilmektedir.
Şunu bir kez daha aracılığınız ile Hakkâri halkına aktarmak istiyorum. Hakkâri’deki hem şehirlilerimin mağdur olamaması için fiyattan her türlü fedakârlığın yapacağını ve böyle bir tesise sahip çıkılması gerektiğinden” bahsetti.
Düğün ve nişan törenlerinin yanı sıra Hakkâri’den ayrılan veya Hakkâri’ye atanan yetkililerin veda ve hoş geldin partilerinin de pekâlâ Nergiz Düğün Salonunda yapabileceklerini ve bunun için hazır olduklarını, bundan da memnun kalacaklarını sözlerine ekledi.
Yanında onlarca aracın park yerinin de araç ve trafik güvenliği yönünden önemli olduğundan bahisle başta Valilik ve belediyenin kendilerine bir şekilde destek ve yardım çağrılarında bulundu.
Gerçekten kızımın nişanı için tuttuğumuz Nergiz Düğün Salonu beş altı saatlik hizmetiyle benden ve nişanımıza katılan davetlilerden tam not aldı.
Sayın Hamit Tekin’i bu güzel tesisle Hakkâri halkına hizmet sunduğu için kutluyor, böylesi güzel şeylere ve hizmetlere gereken desteği esirgememiz gerektiğini Sayın Hakkâri halkımıza bir kez daha belirtiyorum.