KADIN GÜNÜ VE HAKKARİ
Dünya kadın günü her geçen gün önemini arttırarak toplumların hemen hemen tamamına gündem oluşturmaktadır. Kadın olmadan toplumun olmayacağı gerçeğinden hareketle her geçen gün cinsiyet ayrımına ciddi bir karşıt hareket gelişmektedir dünyamızda. Ülkemizde de her alanda konulan kadın kotası kadına verilen önemin arttırıldığının kanıtıdır. Aslında okumuş mürekkep yalayan bir çok kadın kotaya karşı gelmektedir. Toplumda kota olmadan kadın hak ettiği yere gelmelidir demektedirler.
Yaklaşık olarak kadın ve erkek nüfus oranları %50 olduğuna göre yaşamın, yönetimin, politikanın, okumanın, okutmanın her alandaki temsilde %50 olmalıdır. Kadına şiddet diye bir olgudan söz etmek ilkelliktir diye düşünüyorum. Kadına yönelik şiddet konusu toplumların gündeminde kesinlikle olmamalıdır. Töre cinayeti adı altında şiddete mazeret bulmak cehaletin vahşetin insanlık dışı bir uygulamanın ifadesidir. Bölgemizde yok denecek kadar azalan istek dışı evlilik kişinin ayıbı ötesinde toplumun utanç tablosudur.
Hakkari’de geçmişten günümüze kadın hakları ile ilgili olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Geçmişte de istisnai sayıdaki hataların dışında bölgemizde kadına büyük önem verilmiştir. Hakkari’nin beylik yılları yaşamında Hakkari beyine Osmanlı sultanı tarafından verilen Bosnalı hatun Hakkari bölgesinde beylik yönetiminde önemli bir yer almıştır. Bölgedeki birçok kan davaları ve büyük çatışmalarda kadınların araya girmesi ile barış sağlanmıştır.
Bazı kadın evlilikleri aşiretler ve aileler arası kavgaları barışa dönüştürmüştür. 1936 yılında Türkiye'nin ilk kadın belediye meclisi üyeleri arasında yer alan Fidan Hanım (Selçuk) Hakkari'de kadına verilen önemin bir kanıtıdır. Baharın bir müjdecisi olan kara Çarşamba yani çarşémbıya zipan münhasıran kadınların davet edildiği baş tacı edildiği önemli günlerdir. Görüldüğü gibi Hakkari'de geçmişten günümüze hanımlara büyük önemde verilmiştir. Kadına yönelik şiddetin yok olduğunu iddia etmek doğru değil. Ancak Hakkari Adliyesi kurulduğunden bu güne ülke genelinde boşanma davalarında sonuncu gelmesi de Hakkari'de kadınlara verilen önemin ve saygının ifadesidir.
Hakkari'de insanların kadına verdiği önem:
Hakkari beyliği yönetimindeki Bosnalı hatun ile
Cumhuriyet dönemi ilk kadın belediye meclisi üyesi Fidan Hanım (Selçuk) ile.
Aşiretler arası çatışmalardaki kadınlarımızın ateş kes kararları ile.
Bu gün ülkenin dört bir yanında yüksek okula gönderdikleri kızları ile.
Bölge genelinde kadına şiddet ve taciz ile ilgili haberlerin yok denecek kadar azlığı ile örnek bir ildir.
Hakkari'de kadına verilen önemin bir başka göstergesi de huzur evinin olmamasıdır. Ne alakası var demeyin Hakkarililer annelerine verdikleri önemden dolayı bu güne kadar ne huzur evi yapılmış nede bayan sığınma evi.
Devlet huzur evi yapmak için zaman zaman arsa aramıştır.
Vatandaşlardan talep olsa idi şimdiye kadar olurdu.
Belediye başkanlığı yaptığım dönemde iki kez bana bu konuda bakanlıktan öneri gelmişti.
Hakkarililer annelerini huzur evlerine göndermezler diye talebi kabullenmedik.
Tüm il genelinde anneleri huzur evinde olan aile yoktur ilimizde.
Buda ilimiz ve bölgemizde bayan olan annelere olan sevginin, saygının ve ilginin en bariz göstergesidir.
Annelerini bağrına basıp yanında bakan barındıran bir topluluktur Hakkarililer.
Bu gün dünya kadın günü il genelinde büyük etkinliklerle kutlanmaktadır.
Kızlarını erkeklerden farksız olarak okutan bir aile düzenine.
Eşine kızına şiddet uygulamayan bir erkek topluluğuna
Yaşamın her anı ve kademesinde baylarla eşit koşullarda yaşayabilen bayan topluluklarına. Sonuç olarak cinsiyet ayırımı olmayan eşit şartlarda mutlu ve müreffeh yaşayan kadın erkek topluluğuna ulaşmak umudu ile dünya kadınlar gününü kutluyoruz.