Türkiye cumhuriyeti 1991 yılına kadar 67 ilden müteşekkildi. İl plakaları 01 Adana ile başlıyor ve 67 Zonguldak ile son buluyordu.
1991 yılında zamanın Demirel Hükümeti il sayısında artırmaya gidilmiş ve çoğu ilçeyi il statüsüne yükselterek 78 il rakamına ulaşıyordu. Daha sonra Kilis, Bartın ve Düzce’nin eklenmesiyle Türkiye’deki il sayısı 81 olarak son buluyordu.
Son yapılan ilçeler haliyle alfabetik sıraya konulmayarak plaka sahibi oluyor ve ilçeler kaymakamlıktan Valiliğe doğru yol alıyordu.
İlçeler il statüsüne yükseltildiğinden yani kaymakamlıktan Valiliğe terfi ettiğinden haliyle yatırım olarak çok daha fazla hazineden pay alıyor ve ilçenin çehresi değişerek kendisine bağlı birkaç ilçe oluşturuyordu.
Halk memnun, yatırım yapılıyor ve ilçelerden illere çevrilen ikamet yerleri cazibe merkezlerine dönüşüyordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleriyle bölgemizde Yüksekova’nın ve Cizre’nin il yapılması kararı her iki ilçedeki halk tarafından coşkuyla karşılanmış ve bu halkta büyük sevince neden olmuştur.
Hakkâri ve Şırnak’ın ilçe düzeyine düşürülme talebi de bir o kadar buralardaki halkı küstürmüş ve umutsuzluğa sevk etmiştir.
Türkiye’nin il sayısının 81’den 83 veya 85 çıkarılması Türkiye Cumhuriyetine mali yönden fazla bir külfet kazandırmayacaktır.
Yüksekova ilçemiz gelişmeye müsait ve il olmaya yıllarca adaydır. Keza aynı durum Cizre içinde söz konusudur. Ama her iki ilçeyi il yapıp Hakkâri ve Şırnak’ı ilçe durumuna düşürürseniz buralardaki yaşayan halkı küstürmüş, devletine güvenini yitirmiş, yoğun göçün yaşanmasına ve işsizlik patlamasına yol açarsınız.
Bu karar alındıktan sonra başta Hakkâri olmak üzere Şırnak ilinin de Sivil Toplum Örgütleri ve siyasiler ile eşrafları yoğun bir Ankara ziyaretlerini başlatmış ve ilk etapta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmüşlerdir. Bahçeli ile yapılan görüşmelerde destek istenmiş ve bu konuda kendisinden söz alınmıştır.
Bundan sonra CHP Genel Başkanı ile görüşmelere başlanacak ve Başbakan Binali Yıldırım ve nihayetinde Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile görüşme çabalarına girişilecektir.
Tek hedefimiz vardır.
Bu da Hakkâri ilinin ilçe durumuna düşürülmemesi ve il olarak kalmasıdır. Bunun için gerekirse Ankara’ya kadar yürüyüşler yapılacak ve her türlü yasal ve doğal tepkilerimizi sergileyeceğiz.
Türkiye iki ilçenin il olmasıyla ve iki ilin de ilçe düzeyine indirilemeyip il olarak kalmasıyla kaybedecek fazla bir şeyi olmayacaktır.
Bu iki yöre halkını devletine küstürmeyecek, buradaki vatandaşlarını daha fazla üzmeyecek ve devletin şefkatli elini her zaman yanında hissedecek çaba ve çalışmalar içinde olmalıyız.
Ateş çemberi olan çevremizde buna mahal verilmeyecek kararların alınmasını ve bunun dış güçlerce malzeme olarak kullanılmaması en büyük dileğimizdir.
Kararlar alınır. Alınan kararların neler getirip neler götüreceği ince hesaplanmalı ve “Milleti yaşat ki devlet yaşasın” sözü göz ardı edilmeyecek bir tutum sergilenmelidir.
Kısacası Hakkâri ilimizin tekrar il olarak kalmasını ama Yüksekova ilçemizin de il düzeyine yükseltilmesini istiyor ve arzuluyoruz.
Şu Mübarek Ramazanı bize zehir etmeyin.